Tamahagane Kamień do ostrzenia 6000
Tamahagane Kamień do ostrzenia 6000
Profesjonalny kamień do ostrzenia stalowych noży kuchennych, wyposażony w praktyczną podstawę, która zapewnia stabilność kamienia podczas pracy. Granulacja 6000 służy do ostatecznego polerowania ostrza na tzw. lustro.
Dane techniczne:
Wymiary - 181 x 61 x 20 mm
Gradacja - 6000
Podstawka w zestawie - tak
Made in Japan
Wskazówki dotyczące użytkowania
1. Namoczyć kamień w wodzie przez 10-15 minuty.
2. Chwycić nóż w taki sposób, żeby ostrze dotykało osełki pod kątem 10-15 stopni. Następnie lekko dociskając klingę, przesuwać ją wzdłuż kamienia, pchając nóż od siebie i do siebie jednostajnymi ruchami, cały czas utrzymując niezmienny kąt nachylenia.
3. Powtarzać czynność dla obu stron ostrza, aż cała krawędź jest naostrzona i w żadnym miejscu nie ma zadziorów.
4. W trakcie ostrzenia wydziela się mokry proszek. Nie należy go wycierać ani spłukiwać, tylko kontynuować podjętą czynność. Proszek wygląda nieestetycznie, ale właśnie ten osad ostrzy krawędź.
5. Po zakończeniu ostrzenia wypłukać kamień w wodzie i przechowywać go w stanie suchym.